VR ve AR geleceği olacak mı? Yoksa geçici bir furyamı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan MacT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

MacT

Kayıtlı Kullanıcı
Uzun zamandır sanal gerçeklikle ilgileniyorum seviyorum da, inişli çıkışlı dönemleri oluyor vision pro çıkışı ile tekrar trend oldu sonra tekrar bir durağanlaştı (belki de ben öyle hissettim) bazen oyun firma kapanış haberleri görüyorum bazen de yeni gelişmeler, sizlerin de bu konuda düşüncelerini merak ettiğim için bir geleceği olacak mı yoksa bir noktadan sonra kaybolacak mı sormak istedim.

Sanal gerçeklik, 2012 yılında başlayan mevcut dalgadan önce de kullanılan bir teknolojiydi ve askeri, simülasyon, görselleştirme, tasarım, araştırma ve eğitim alanlarında kullanılıyordu. 2016, tüketici odaklı daha ucuz VR başlıklarının ortaya çıkmasıyla birlikte bu alanlar büyüdü ve geçtiğimiz yıllar boyunca pazardaki gelişmelere bakılmaksızın sanal gerçekliğin bu uygulama alanlarında her daim kullanılacağını düşünüyorum.

Daha ilginç bir soru ise sanal gerçekliğin uzun vadede pek çok medya ve dijital eğlence biçiminin dikkatimizi çekmek için yarıştığı tüketici pazarında da yerleşip yerleşemeyeceğidir. Şuanda Meta Quest, çoğu geliştiricinin para kazandığı lider VR platformudur. Geliştiriciler para kazanmaya devam ettiği ve sanal gerçekliğe sadık kaldığı sürece sanal gerçekliğin tüketici odaklı bir bilgi işlem platformu olarak var olmaya devam edeceğine inanıyorum.

Meta agresif yatırımlar ve sübvansiyonlarla sanal gerçekliği pazarlanabilir hale getirdi ve aynı zamanda beklentileri ve fiyatları düşürdü. Meta, VR teknolojisinin araştırma ve geliştirme maliyetlerini ücretlendirip buna sağlıklı bir marj eklerse, Meta Quest 3S gibi VR/MR başlıklarının maliyeti kolaylıkla iki kat veya daha fazla ucuzlayacaktır. Meta'nın yalnızca VR bölümüne ne kadar para harcadığını bilmiyoruz, ancak bunun hala tolere edilebilir olduğunu varsayabiliriz. Bu süreç değişmediği ve diğer üreticiler de tüketici odaklı sanal gerçeklikle karlı bir iş yaptığı sürece uzun vadeli tahminler konusunda temkinli olmaya devam edeceğim.

Hali hazırda dediğin gibi kapanan VR Oyun geliştiricileri olduğu gibi yüksek hasılat yapan oyunlarda çıkıyor.

XR daha çok yeni bir teknoloji diyebiliriz hala 2016 yılı sonlarında PSVR, Oculus Rift ve Vive ile başlayan serüven çok değişti. İlk zamanlarda sadece PC ile çalışan ve güçlü bilgisayar isteyen gözlükler artık çok daha kompakt hale geldi. İlk başlarda Vive ve Rift için bilgisayarı hazırlamak sensörleri hazırlamak dünya kablo kalabalığını düşünüyorum da şuan sadece bağımsız başlıkları hiçbir kablo olmadan başımıza takıp çalıştırıyoruz.

İlerleyen yıllarda bizi neler bekleyecek konusunda net bir şey demek tabi ki mümkün değil ama gelişmelere baktığımız da bu teknoloji çok daha iyi noktalara gelecek diye düşünüyorum. Özellikle yapay zekanın da bu teknolojiye adapte olmasıyla daha iyi şeyler olacaktır.

Evet bende VR teknolojinin gelişeceğini düşünüyorum, 96 97 li yıllarda hatırlayan olursa bilgisayar lükstü sadece internet kafelere gidip bilgisayar başında zaman geçirebiliyorduk bugün ise evinde bilgisayar ve internet bağlantısı olmayanı dövüyorlar :) Muhakkak zamanla daha çok kişinin ulaşabileceği bir fiyat ve teknoloji süreci olacak kullanıcı sayısı arttıkça içerik de çoğalacaktır.

Tabi VR olarak bakmamak gerekiyor sonuçta karma gerçeklikte bu anlamda kendini geliştiriyor quest 3 ile birlikte meta bu alana daha çok kaymaya başladı sanırım bunun da bir sonraki adımı şuan üzerine çalıştığı akıllı gözlükler olacaktır. VR burada oyun içeriği olarak kendini koruyacağını düşünüyorum hatta bir çok uygulamada da

Bende teknolojinin gelişmesine bağlı olarak artacağını düşünüyorum, Tabi bir çok etken var oyun geliştiricileri temkinli davranıyor kullanıcı sayısından daha çok bence en önemli kriter gözlük sahibi olan kişiler tekrar tekrar ne kadar çok takıp dalış yapıyorlar. Geliştirici gözündne bakıldığında bu düşük bir seviyede, benim gibi oyuncu gözündne bakarsan oyununuza benim tekrar girmem için bana ne veriyorsunuz?

Geliştiricilerinde, kullanıcılarında bu süreç ile ilgili kendilerine göre haklı olduğu kısımlar var tabi, kullanıcı sayısı arttıkça bu süreç değişecektir. Kullanıcı sayısının artması içinde daha kolay ulaşılabilir ve ucuz başlıkların üretilip satışa çıkması gerekiyor bu konuda META gerçekten çok emek ve para harcıyor.

Guzel yorumlar yazılmış bence de bu süreç daha yolun başında meta çok fazla yatırım yapıyor ilerleyen zamanlarda akıllı gözlüklerin karma gerceklik yeteneği ile birlikte çok daha iyi bir noktaya gelecek diye dusunuyorum 6 yıl önce kablo kalabalığından bahsediyorduk aimdi ise bağımsız gozluklerden ve elleri kullanıyoruz.

Bu teknolojinin daha fazla kişi tarafından kullanılabilmesi için nispeten telefon gibi ihtiyacı karşılayan bir teknoloji olmai veya telefonu destekleyen.bir akıllı saat gibi yardımcı nedenim haline gelmesi gerekiyor

Geri